Vytlačiť túto stránku

Prečo cvičiť jogu individuálne?

Napísal(a)

Individuálne lekcie jogy - všetko, čo o nich potrebujete vedieť.

Veľmi častá reakcia ľudí na to, že učím jogu aj individuálne, je prekvapené zdvihnutie obočia. “To fakt? Joga sa cvičí aj individuálne?”

Áno. Na západe to nie je žiadna novinka a chvalabohu, sa individuálny prístup v joge postupne rozmáha aj u nás.

Rovnako ako fyzioterapeuti či osobní tréneri vo fitness centrách, aj jogoví lektori pracujú s ľuďmi individuálne, a to z rôznych dôvodov. 

Prečo cvičiť jogu individuálne?

Väčšina mojich klientov je pracovne veľmi vyťažená, preto je pre nich časová fliexibilita na prvom mieste. Zároveň má mnoho z mojich klientov špecifický zdravotný stav, pre ktorý by na skupinovej lekcii jogy len ťažko zapadli. Niektorí z nich dokonca skupinové lekcie skúsili a prišli na to, že to nie je nič pre nich.

Hoci sa joga považuje za jedno z tých “zdravých” cvičení, ktoré bežne odporúčajú aj niektorí lekári pri rôznych ťažkostiach, je veľmi dôležité rozlišovať, aký štýl a lektora si zvolíme.

To, že sa lekcia nazýva jogou, neznamená, že si na nej nemôžeme ublížiť alebo svoj stav zhoršiť nevhodne zvolenou praxou.

Napr. ak má niekto akútnu bolesť spôsobenú výhrezom medzistavcovej platničky takým spôsobom, že mu záklonové polohy nerobia dobre a bolesť naopak ešte zhoršujú, na lekcii zameranej na záklony a spinálne rotácie bude škrípať zubami, aj napriek tomu, že tieto pozície môžu byť u zdravých ľudí pre chrbticu veľmi prospešné.

Takisto, ak človek trpí psychózou, depresiou alebo úzkosťami a zájde si na bežnú lekciu jogy, ktorá bežne môže prispieť k dobrému psychickému stavu, môže sa stať, že sa jeho stav ešte zhorší, ak to lektor vopred o danom človeku nevie a nezohľadní jeho stav v lekcii. A aj keby o tom vedel, je otázne či je lektor dostatočne skúsený na to, aby dokázal uchopiť takýto stav.

Jednoducho, v prvom rade, vy sami nesiete za svoje zdravie zodpovednosť a je na vás si vopred zistiť, ku komu idete cvičiť a či je to vôbec v danom stave vhodné.

Osobne si myslím, že skupinové lekcie, kde je bežne 15-20 ľudí sú vhodné pre zdravých jedincov, ktorí už čo-to vedia o tom, ako so svojím telom zaobchádzať. Človek, ktorý má akútne alebo chronické zdravotné ťažkosti by mal zvážiť individuálny prístup, alebo minimálne zvoliť menšiu skupinu, prípadne špecializovaný kurz, kde má lektor priestor sa mu venovať a je o jeho zdravotnom stave oboznámený.

 

4 benefity individuálneho cvičenia jogy

1. Učenie sa jogy od základov

Hlavne úplní začiatočníci sa môžu na otvorenej skupinovej lekcii cítiť nervózni a neistí, keď okolo seba vidia ľudí, ktorí už s prehľadom poznajú, čo znamená vinjása a udžají dych, či hneď vedia, čo robiť, keď začujú adhomukhašvanásana (pes tvárou dole). Individuálna lekcia môže poskytnúť veľmi dobrý základ, na ktorom môže človek poľahky budovať svoju ďalšiu prax aj na skupinových lekciách.

 

2. Prehĺbenie znalostí jogy pokročilých študentov

Aj pokročilý študent sa môže na individuálnej lekcii naučiť mnoho vecí o tom, ako jeho telo funguje, zefektívniť svoju prax a vychytať vo svojej praxi veci, ktoré mu nejdú, alebo si v nich nie je istý. Niektorým ľuďom sa s pokročilou praxou v hlave začne vynárať kopec otáznikov, na ktoré môžu s lektorom spoločne prísť, práve na individuálnej lekcii.

 

3. Časová flexibilita pri cvičení jogy

Ako som uviedla vyššie, mnoho z mojich klientov sú pracovne vyťažení ľudia, pre ktorých je časová flexibilita nutnosť. Možnosť dohodnúť si lekciu vo vybranom čase, môže byť pre niekoho vskutku jedinou možnosťou, ako sa k cvičeniu jogy dostať.

 

4. Ohľad na zdravotný stav cvičiaceho

Obmedzená pohyblivosť, pooperačný stav, predošlé zranenia, nadváha, bolesti, vysoký krvný tlak a mnohé ďalšie obmedzenia sa nie vždy zlučujú s tempom a pokročilosťou skupinovej lekcie jogy, čo vás v konečnom dôsledku môže zbytočne odradiť alebo váš aktuálny stav ešte zhoršiť. Na individuálnej lekcii máte možnosť s lektorom svoj stav prebrať a nastaviť lekciu tak, aby bola pre vás prospešná a prínosná. Takisto máte možnosť neustále sa pýtať a reflektovať o tom, ako sa v danej pozícii alebo cvičení cítite a máte a v prípade potreby cvičenie modifikovať.

 

Ak ste začiatočník a máte obavu ísť na skupinovú lekciu jogy, alebo máte zdravotný problém, ktorý vám bráni pridať sa do skupiny, individuálny prístup, môže byť  riešením. 

 

Chcem viac informácií o individuálnych lekciách.

Čítať 1838 krát Naposledy zmenené sobota, 13 máj 2023 12:36