Vytlačiť túto stránku

Čo je stres a čo s ním môžeme robiť?

Napísal(a)

Naozaj je stres len zlý? Ako vlastne prebieha na fyzickej úrovni a na čo je dobrý?

Väčšina mojich klientov sú zaneprázdnení ľudia. Manažéri, podnikatelia, právnici, ajtíčkári, riaditelia, jednoducho ľudia so sedavým zamestnaním, ktorí trávia hodiny za počítačom, na telefóne alebo nekonečných meetingoch. A každý jeden z nich prichádza na jogu s úmyslom nájsť úľavu od fyzickej bolesti a mentálneho stresu. Fyzická bolesť, ako dôsledok nesprávneho držania tela a nedostatku pohybu a mentálny stres z množstva zodpovedností a úloh na ich to-do liste.


Stres sa týka nás všetkých, bezohľadu na zamestnanie, vzdelanie či akýkoľvek iný faktor. Stres je prirodzenou súčasťou života a dokonca ho k prežitiu potrebujeme.


Stres nám zrachraňuje kožu


Všetci sa zhodneme na tom, že veľa stresu nám neprospieva. Ale prečo by stres prežil evolúciu, keby bol pre nás len škodlivý?
Stresová reakcia sa vyvinula veľmi dávno, keď naši predkovia čelili život ohrozujúcim situáciám, takmer na dennom poriadku. Evolúcia nás našťastie vyzbrojila skvelým nástrojom, ako tieto výzvy prekonať – reakciou na stres. Akonáhle sa ocitneme v nebezpečenstve, náš mozog spustí poplach, ktorým nám dokáže zachrániť kožu. Malá časť mozgu, hypotalamus, vysiela nervový impulz do nadobličiek, ktoré začnú produkovať stresové hormóny – adrenalín a kortizol, okrem iných. Tieto hormóny regulujú, ako sa cítime a sú nevyhnutné pre naše prežitie.

Prejavy stresovej reakcie


- Zrýchlená srdcová činnosť (srdce bije rýchlejšie, aby stíhalo pumpovať krv do svalov)
- Svaly sa aktivujú, aby boli pripravené na akciu – útok alebo útek
- Dýchanie sa zrýchľuje (aktívne svaly potrebujú viac kyslíka)
- Trávenie sa spomaľuje (útok a/alebo útek sú v tej chvíli dôležitejšie, ako trávenie potravy)
- Potenie
- Zúženie zreníc
- Krvné cievy sa zúžia (v prípade zranenia neprídeme o toľko krvi)
- Zrýchlené kognitívne schopnosti
- Zrýchlené reakcie

Všetky tieto prejavy stresovej odpovede sú úplne normálne a dokonca nevyhnutné na to, aby sme stresovú situáciu zvládli.
Avšak, má to jeden háčik. Na rozdiel od zvierat, ktoré sa po odznení stresovej odpovede, vrátia do normálneho pokojového stavu, my ľudia si to komplikujeme premýšľaním. Dokážeme sa k nebezpečnej situácii vracať v spomienkach alebo naopak, premýšľať nad budcúcim čo-by-bolo-keby, ktoré sa mnohokrát nikdy neudejú.

Nechápte ma zle, schopnosť predvídať možné riziká je takisto dielom evolúcie a rozvoja mysle a určite nám to ušetrilo kopec nepríjemných situácií. Avšak problém je, ak nás táto schopnosť mysle ovládne. Myseľ je úžasný sluha, ale veľmi zlý pán.


Ešte aj dnes, keď žijeme v relatívne veľmi bezpečnom a pohodlnom prostredí, sa do stresu dostávame len tým, že robíme všetko preto, aby sme nad životom získali čo najväčšiu kontrolu a aby sme sa vyhli nepríjemnostiam. Problém je, že sa nechávame nalákať do pasce mysle a prílišného premýšľania. Zatiaľ čo minulosť už nezmeníme a budúcnosť zostáva zahalená tajomstvom, to, čo pod kontrolu dostať môžeme je naša myseľ.

Môže byť stres prospešný?

Predtým, ako popíšem, čo so stresom možno robiť, rada by som spomenula ešte jednu zaujímavú štúdiu o strese. Tá hovorí o tom, ako ľudia, ktorí rozmýšľajú o strese pozitívne, sú negatívnymi účinkami stresu zasiahnutí oveľa menej, ako tí, ktorí si o strese myslia, že je pre nich zlý (poznáte to aj vy, že sa vystresujete z toho, že ste vystresovaný?).

Ak však zmeníme spôsob akým stres vnímame, dokážeme výrazne zmeniť jeho dopad na naše zdravie. Je to možné vďaka oxytocínu, ktorý aj napriek tomu, že sa nazýva hormónom lásky je takisto súčasťou stresovej reakcie. Vylučuje sa pri dotyku, objatí, pri zamilovaní sa a tiež pri pôrode, kedy u matiek znižuje bolesť a vďaka ktorému sa matka zamiluje do svojho dieťaťa. V strese sa tento hormón vylúči, pretože dokáže zabrániť zúženiu ciev v srdci a vďaka tomu, nemá stres na srdce tak negatívny dopad. Na to, aby tento mechanizmus fungoval, však musíme zmeniť svoj prístup k stresu. Prečo ho brať negatívne, keď ho môžeme vnímať, ako dočasné zvýšenie energie, ktoré nám pomôže zvládnuť výzvu?
Ak sme však stresu vystavený nadmieru, schopnosť nervovej sústavy prepnúť sa do normálneho pokojového stavu sa naruší a stres sa stáva chronickým. 

Ako zvládať stres?


1. Pozorujte dych


Možno si poviete, „Wow, to je jednoduché“, alebo naopak „Čo? To nemôže byť predsa tak jednoduché!“
Skúste si to hneď teraz. Sadnite si pohodlne. Zavrite oči a všimnite si svoj dych, bez potreby ho meniť. Pozorujte prirodzenú vlnu nádychu a výdychu. Položte si ruky na brucho a precíťte, ako váš dych ovplyvňuje pohyb v tele. Uvoľnite sa čo možno najviac. Neexistuje možnosť, že by ste to robili nesprávne, aj keď sa vám bude zdať, že kvôli myšlienkam sa nedokážete na dych stopercentne sústrediť. Vždy, keď si to všimnite, jemne preneste pozornosť späť k dychu.
Spomeňte si na toto cvičenie vždy, keď budete pociťovať stres, aj keby to malo byť len na 1 až 5 minút. Na začiatku je vždy jednoduchšie robiť toto cvičenie kratšiu dobu, ale častejšie.


2. Každý deň možno stihnúť len toľko, čo sa dá stihnúť za deň

 
Pamätám si, ako som si robievala každý deň zoznamy úloh, len preto, aby som na konci dňa zistila, že som mnohé veci nestihla. Samozrejme, že som sa z toho necítila najlepšie. Až som jedného dňa pochopila, že problémom sú len moje prehnané očakávania a že som si na každý deň plánovala nezvládnuteľné množstvo úloh. Navyše každý deň sa môže udiať niečo nepredvídateľné – choré dieťa, prasknuté potrubie, pokazené auto, bolesť hlavy... a naše plány sú fuč. Moja rada znie, že ak si už chcete urobiť zoznam úloh, buďte realistickí. Berte do úvahy, že sa potrebujete najesť, oddýchnuť si, zacvičiť, stráviť čas s rodinou a blízkymi. A určite nastanú dni, kedy sa budete naplno venovať len práci a na nič iné nezostane čas, ale malo by ísť skôr o výnimku, ako pravidlo.


3. Dobre sa starajte o svoje telo a myseľ


Odkedy sa venujem učeniu jogy, fascinuje ma, ako si my ľudia myslíme, že naše telo a myseľ sú nevyčerpateľnými zdrojmi kreativity, energie a zdravia. A ono to pravdou je, ale len vtedy, ak nájdeme rovnováhu medzi prácou a voľným časom. Čo to znamená? Pre každého asi čosi iné (vopred sa ospravedlňujem, ale presný návod neexistuje). Dá sa na to prísť len z vlastnej skúsenosti. Ak sa cítite nekreatívny, pociťujete nízku energiu, únavu, priberáte alebo naopak výrazne chudnete, nespíte, bolieva vás telo, hlavou vám beží milión myšlienok naraz a myslíte si o sebe to najhoršie, potom je čas na zmenu! Vyskúšajte nasledovné:


A) Zaraďte cvičenie a pohyb do svojej dennej rutiny


Pre niekoho skutočná výzva, ale verte mi, že po hodinách sedenia, sa vám vaše telo za polhodinovú prechádzku na čerstvom vzduchu poďakuje miliónkrát viac, ako za seriál na Netflixe. Cvičenie nemusí byť dlhé a ani náročné, už 15 – 30 minút denne spraví zázraky.


B) Počítač a ani mobil nie sú najlepšími parťákmi k vášmu obedu či káve


Dajte si tú námahu a vyhraďte si na obed či kávu pokojnú chvíľu, ideálne v tichu. Neriešte mobil a ani emaily. Je dokázané, že ľudia, ktorí si robia pravidelné prestávky, počas ktorých skutočne vypnú, sa k práci vrátia osviežení a oddýchnutí a ich efektivita je oveľa vyššia ako tí, ktorí sa neustále zamestnávajú činnosťou. A je takisto dokázané, že keď jeme s plnou pozornosťou k jedlu a dobre prežúvame, zjeme len toľko, koľko naozaj potrebujeme, keďže chvíľu trvá, kým sa signál o tom, že sme plní, dostane do mozgu.


C) Prejdite sa na čerstvom vzduchu


Či ide o nákup potravín, prechádzku so psom alebo vypočutie podcastu, prechádzajte sa na čerstvom vzduchu čo najviac. Chôdza je najlepším prirodzeným pohybom a v spojení s čerstvým vzduchom pôsobí skvele na náš mozog, srdce a pľúca.


D) Choďte spať pred polnocou


Dobrý spánok je základ zdravia a pohody! Žiadne zdravé jedlo ani cvičenie nebudú fungovať bez dostatočného spánku. Vyhnite sa silnému svetlu a obrazovkám aspoň 1-2 hodiny pred tým, ako sa chystáte spať, čím podporíte vyplavenie melatonínu – spánkového hormónu. Nevečerajte príliš neskoro a obmedzte príjem kofeínu, ak máte problém so spánkom.


4. Nájdite si aktivitu, pri ktorej sa prenesiete do stavu flow 


V pozitívnej psychológii sa stav flow popisuje, ako mentálny stav, ktorý človek dosiahne pri činnosti, do ktorej je naplno ponorený, cíti sa nabudený, naplno prítomný a užíva si ju.
A som presvedčená, že takúto aktivitu má úplne každý! Akurát, že ju ešte možno pre seba neobjavil. Možno je to niečo fyzické ako cvičenie, beh či joga, alebo naopak kreatívna činnosť – fotografia, maľovanie či pečenie. Jednoducho, nájdite si činnosť, ktorá do vášho života prinesie radosť a ľahkosť a pri ktorej zabudnete na čas a bežné starosti. 


5. Pozor na sklony k perfekcionizmu


Nik z nás nie je dokonalý a všetci sme dokonale chybní. Naučte sa odpustiť nedokonalosť sebe aj ostatným. To je prvý krok potrebný k láskavejšiemu a pohodovejšiemu životu. Verte mi, ak sa vám aj podarí odstrániť chybu, na ktorú sa aktuálne sústredite, zaručene hneď nájdete ďalšiu. A nemyslím tým, že máte stagnovať alebo sa nikam neposúvať, ale zmeniť perspektívu. Prestaňte sa na seba pozerať, ako na kĺbko chýb a nedokonalostí a začnite na sebe oceňovať to dobré a jedinečné. Ak neviete o ničom takom je to len preto, že ste sa dlho sústredili na negatívne veci a nepoznáte sa z tej pozitívnej stránky. Prestaňte sa sústrediť na to, čo nedokážete urobiť a začnite prehlbovať schopnosti a vlastnosti, ktoré sú vašou silnou stránkou, pretože tie sú práve tým, čo svet naokolo vás potrebuje. Začať môžete tým, že si každý deň zapíšete 3-5 vecí, za ktoré sa v daný deň oceňujete. 


6. Človek mieni, pán boh mení


Boh, Energia, Vesmír, Život – nazvime to, ako chceme, asi viete, čo mám na mysli. Nikdy nebudeme mať život a okolnosti pod kontrolou. Akonáhle sa prichytíte, že stresujete nad niečím, nad čím nemáte kontrolu, pustite to. Ak čítate tento článok, znamená to, že ste prežili mnoho výziev a nebezpečenstiev a pravdepodobne sa mnohé z vašich katastrofálnych scenárov neudiali. Každý sme zodpovedný len a len za svoje skutky a reakcie! Kedysi som sa snažila napraviť okolie a vinu za svoju nespokojnosť či nešťastie som hľadala v ostatných. Skutočná zmena nastala, keď som konečne zobrala opraty svojho života do vlastných rúk a prebrala plnú zodpovednosť za svoj život. Verte mi, nikomu na vás nezáleží toľko, ako vám samým.


7. Neexistujú chyby, len ponaučenia


Určite ste to už počuli, som si istá. Ale občas, potrebujeme niektoré veci počuť viackrát, kým ich dokážeme žiť.
Vždy, keď som mala urobiť niečo prvýkrát, alebo ma čakala zmena, bola som vystrašená a „zamrznutá“. Tak som sa bála chýb a zlyhania, že som radšej neurobila vôbec nič. A trpela som v nečinnosti. Pokým som nepochopila dve veci: za prvé, practice makes the master, teda len samotnou praxou sa môžeme v niečom zdokonaliť. 
A za druhé mi došlo, že väčšinou, jediný človek, ktorý vie, že som urobila chybu, som ja sama. A som to ja sama, ktorá si sype popol na hlavu. Práve tieto chvíle sú príležitosťou pestovať k sebe láskavosť a súcit. Pravdou je, že všetci sme len deti na ihrisku života, bez ohľadu na vek, akademický titul, či výšku bankového konta. Neberme sa tak vážne a začnime každé zlyhanie brať ako príležitosť naučiť sa niečo lepšie, alebo nájsť iný, vhodnejší spôsob.


Na to, aby sme žili v menšom strese a vo väčšej prítomnosti, nemusíme byť géniom a fandím vám, ak ste sa rozhodli vykročiť na túto cestu. Som na nej s vami.

Čítať 1291 krát Naposledy zmenené piatok, 07 január 2022 13:40