Očná joga – naozaj pomáha pri problémoch so zrakom?

Ako vplýva moderná doba na náš zrak? Dá sa predchádzať zhoršeniu zraku cvičením očnej jogy? Ako možno odbúrať stres, námahu a únavu z očí a prispieť tak k ich zdraviu? 

Vplyv modernej doby na zrak

Zmysly sú bránami našej pozornosti do vonkajšieho sveta. Informujú nás o tom, čo sa naokolo nás deje, umožňujú nám kochať sa krásou, prežívať pôžitky i strasti života a hlavne, chránia nás pred možným nebezpečenstvom.
Nemožno povedať, ktorý zo zmyslov je najdôležitejší, zhoršenie alebo úplná strata ktoréhokoľvek z nich, by nám jednoznačne znížila kvalitu života.


Oči, na rozdiel od iných zmyslov, ovládame okohybnými svalmi a tie ovládame vôľou. Na rozdiel od sluchu alebo čuchu, v prípade zraku sa môžeme sami rozhodnúť, na čo zrak upriamime. Zrak je takisto najdominantnejším zmyslom, v prípade, že nám všetky fungujú v norme.


Kedysi ľudia trávili väčšinu času v prírode, ich oči mali dostatok denného svetla, ako aj oddychu v tme. Ľudia sa prirodzene hýbali a striedavo zaostrovali do diaľky a na blízku vzdialenosť, zdvíhali zrak k oblakom a hviezdam a obzerali sa po okolí. Ich oči sa neustále prispôsobovali meniacim sa tvarom, farbám a množstvu denného svetla, a to udržiavalo ich oči zdravé.


Používanie obrazoviek, ktoré vyžarujú modré svetlo, nedostatok pohybu a denného svetla, monotónnosť pohybu a mnohé ďalšie faktory typické pre dnešnú dobu prispievajú k zhoršovaniu zraku. Väčšina ľudí siahne po okuliaroch, šošovkách, umelých slzách alebo operácii očí, každý podľa toho, čo je potrebné na riešenie jeho problému.


Zatiaľ čo v niektorých prípadoch sú tieto pomôcky a riešenia nevyhnutné a pomáhajú skvalitniť život, treba si uvedomiť, že okuliare alebo šošovky samotný zrak nezlepšujú, len ho korigujú. Presne ako keď pri zlomenine nohy používame barlu, ktorá nám len pomáha pri chôdzi, no nelieči samotnú zlomeninu.


Veríme tiež presvedčeniam, že s pribúdajúcim vekom je normálne, že nás bolia kĺby, priberáme, alebo sa nám zhoršuje zrak. Zatiaľ, čo je pravdou, že vekom sa naše telo opotrebúva a niektoré jeho funkcie sa zhoršujú, mnoho faktorov, ktoré ovplyvňujú naše zdravie a kvalitu života, máme vo svojich rukách.

 

Medzi faktory vplývajúce na náš zrak a máme ich pod kontrolou patria:

1) Únava

2) Monotónnosť pohybu očí
3) Denné svetlo
4) Stuhnutosť svalov šije a krku

Únava


Všimnite si ako vidíte bezprostredne po zobudení, resp. v ranných a doobedných hodinách a ako vidíte na konci pracovnej doby, obzvlášť ak pracujete s počítačom a v kancelárii, alebo šoférujete. Iste mi dáte za pravdu, že únava kvalite zraku neprospieva.


Preto skúste toto cvičenie na uvoľnenie očí, pokojne aj viackrát za deň:
Pošúchajte si dlane tak, aby sa čo najviac zahriali. Následne si ich priložte na oči ako dve misky. Na oči netlačte, ale zakryte si ich tak, aby vznikla čo najväčšia tma. Nechajte oči zatvorené a uvoľnené a nechajte ich „vykúpať sa“ v tme a teple. Predstavte si, ako tma a teplo prenikajú nielen k očiam, ale i do priestoru za nimi. Po 1-2 minútach oči v dlaniach otvorte a zažmurkajte niekoľko krát. Po ďalšej minúte pomaly dlane oddiaľte od očí.


Monotónnosť pohybu očí


Práca s počítačom, používanie mobilu, čítanie alebo šoférovanie, to všetko nás núti upriamovať zrak len jedným smerom, maximálne sa naše oči hýbu zľava doprava pri čítaní. Väčšina aktivít, ktoré robíme si vyžaduje zaostrovanie do blízka, ale už menej do diaľky. Táto monotónnosť vplýva na okohybné svaly, rovnako ako na iné svaly v našom tele. Predstavte si, že by ste v rámci svojho tréningu dookola opakovali len 3 cviky – brušáky, drepy a dosku. Určite by z nich vaše telo profitovalo, ale vybehnúť do kopca, alebo zdvihnúť sa na hrázde by ste pravdepodobne nezvládli. Telu by chýbala variabilita a niektoré časti tela by zostávali neprecvičené, čo by z dlhodobého hľadiska vôbec telu neprospievalo. Takisto, keď nás pohltí text, ktorý čítame, práca alebo hra na počítači, žmurkáme oveľa menej. Žmurkanie oko zvlhčuje a jeho nedostatok spôsobuje suchosť očí, čo sa dnes väčšinou rieši kvapkami do očí (umelými slzami).


Skúste toto cvičenie:
Uvoľnite telo, obzvlášť hlavu a tvár. Počas celého cvičenia pokojne dýchajte a prirodzene žmurkajte. Pozrite sa najskôr hore, akoby ste chceli dovidieť na svoje obočie, dajte si pozor na napätie tvárových svalov, pokúste sa ich uvoľniť. Po chvíli sa pozrite dole na konček svojho nosa. Následne doprava, doľava, doprava hore, doľava dole, doľava hore a doprava dole. Všetky smery na záver spojte v jednom kruhu – krúžte očami v jednom i druhom smere.


Denné svetlo ocnajoga2


Zrenice priamo reagujú na množstvo svetla rozšírením, keď je svetla menej a naopak zúžením, keď je svetla viac, inými slovami, regulujú množstvo svetla prichádzajúceho do oka. Svetlo ako aj jeho množstvo priamo vplýva na našu schopnosť vidieť.


Štúdie preukázali, že deti, ktoré trávili málo času na dennom svetle mali väčšiu pravdepodobnosť vyvinutia krátkozrakosti a vo všeobecnosti je krátkozrakosť (myopia) čoraz rozšírenejšia aj u starších ľudí.


Pre našich predkov bol ostrý zrak do diaľky životne dôležitý (lov, rozpoznanie nebezpečenstva) a ak by bola krátkozrakosť len otázkou genetiky, evolúcia by sa už dávno postarala o jej vykorenenie.

V skutočnosti za vznik krátkozrakosti môžu, okrem iného, faktory ako už spomínaná monotónnosť pohybu, nedostatok denného svetla a nadmiera používania obrazoviek. Denné svetlo totiž podporuje tvorbu dopamínu, ktorý okrem iných funkcií, prispieva k zdraviu očí tým, že zabraňuje predĺženiu oka. V dôsledku toho obraz sledovaného predmetu pri pohľade do diaľky dopadá pred sietnicu a je rozostretý, nejasný, inak povedané, nevidíme dobre do diaľky.


UV žiarenie a slnečné okuliare


Zároveň je nutné dodať, že naši predkovia sa nemuseli obávať UV žiarenia tak, ako my. Vystavenie sa UV žiareniu nepoškodzuje len kožu, ale i oči. Preto v lete, keď je slnko najostrejšie, alebo v zime, keď sa slnko odráža od snehu, prípadne trávite čas vysoko v horách, si určite chráňte oči kvalitnými slnečnými okuliarmi s ochranným filtrom proti UV žiareniu. Vyššie sme spomínali, že zrenice reagujú na množstvo svetla rozšírením alebo zúžením. Keď si nasadíte tmavé okuliare, zrenica sa rozšíri, pretože tmavé sklo blokuje svetlo, avšak UV žiarenie preniká stále rovnako a môže časom naše oči poškodiť ešte intenzívnejšie.


Cvičenie:
Každý deň si doprajte pobyt na dennom svetle, ak je to možné choďte do lesa alebo aspoň do parku, kde sú zelené stromy a rastliny. Nechajte svoj zrak spočinúť na zelených plochách, obzerajte sa okolo seba, pohľadom prechádzajte po stromoch a rastlinách, akoby ste ich videli prvý krát. Toto cvičenie nielenže uvoľní vaše oči, ale prispeje tiež k oceneniu svojho zraku a krásy naokolo.
Ak máte možnosť pozorovať východ alebo západ slnka, nechajte svoje oči vykúpať sa v prvých, posledných slnečných lúčoch. Je to stará jogová technika na podporu zraku. Určite sa však do slnka nepozerajte priamo, keď je najostrejšie.


Stuhnutosť svalov šije a krku


Andrea Christiansenová vo svojej knihe Jóga pro oči, z ktorej čerpám hovorí, že každý, kto sa venuje zlepšeniu svojho zraku by sa mal venovať aj ramenám a šiji. Stuhnuté svalstvo v tejto oblasti má totiž priamy dopad aj na okohybné svaly. Ľudia so zrakovými problémami sa často sťažujú aj na bolesti krku, ramien a hlavy. Je to z toho dôvodu, že keď zatuhnú veľké i menšie svaly krku zníži sa prietok krvi v cievach. Pri práci s počítačom navyše často dochádza k predsunutiu hlavy dopredu, čo spôsobuje v krčnej chrbtici neprirodzenú krivku (tzv. mobilový krk) a časom sa môže obmedziť prietok krvi do mozgu, ako aj zhoršenie prechodu signálov nervami, ktoré rpechádzajú krčnou chrbticou. Výsledkom sú bolesti hlavy, únava, zhoršenie zraku, nehovoriac o možnom poškodení platničiek v krčnej chrbtici a bolesti.


Cvičenie:
Posaďte sa uvoľnene s predĺženou chrbticou. Nechajte hlavu uvoľnenú a uvedomte si jej postavenie. Vysuňte bradu dopredu tak, aby sa predná strana krku predĺžila, následne zasuňte hlavu smerom dozadu akoby ste záhlavím tlačili do operadla. Zadná strana krku sa predĺži a je možné, že sa vám vytvorí druhá brada ?. Opakujte niekoľko krát. Každá z polôh je vo svojej podstate extrémna a neprospieva nám držať hlavu v žiadnej z nich príliš dlho, ale dokážeme sa vďaka nim naučiť vnímať postavenie hlavy a korigovať ho.


Väčšina aktivít, ktoré robíme na dennej báze sa deje v miernom predklone. Pravidelné rozcvičovanie ramien, krku a hrudnej chrbtice by určite mali patriť do nášho režimu, ak chceme predísť bolestiam a stuhnutosti. Vyskúšajte cviky na krčnú chrbticu popísané v tomto článku

 

Viac cvikov na oči nájdete tu.

 

Ďalšie faktory, ktoré vplývajú na kvalitu zraku, no sú mimo našu kontrolu sú vrodené chyby, genetické predispozície, pridružené diagnózy, ktoré zhoršujú zrak (napr. cukrovka), úrazy a iné.


Tento článok vás určite nemal presvedčiť o tom, že využívanie pomôcok na zlepšenie zraku je nesprávne alebo nepotrebné. Skôr mal poukázať na to, že pravidelné cvičenie očnej jogy prispeje k uvoľneniu očí, môže odbúrať bolesti hlavy a šije v dôsledku práce s počítačom, prinesie úľavu od stresu a väčšiu pozornosť svojim očiam, bez ktorých by bol náš život značne ochudobnený.

 

Zdroje:
1. The benefit of daylight for our eyesight, https://www.canr.msu.edu/news/the_benefit_of_daylight_for_our_eyesight
2. Jóga pro oči, Andrea Christiansen, Pragma, 2019

3. Lepší zrak prirodzene, Daniela Maťuchová, 2017

Napíšte komentár

© 2024 TY A JOGA | GDPR

Hľadať